Re-Village of Herdorpen, heeft me affiniteit met de dorpse context bijgebracht. Er is een andere schaal, identiteit en landschappelijke ervaring dan in stedelijke context. Het dorp in deze casus is Gooik, gelegen in het Pajottenland.
Analyse
Het dorp ligt langs een verkeersas, deze as verbindt twee Gewestenwegen, dus er is een grote hoeveelheid doorgaand verkeer. Er is een dorpscentrum terug te vinden, het Kerkplein, maar dit is gekoloniseerd door de auto, overgebleven voor de wandelaar is een perkje gras. Hoewel Gooik in het mooie Pajottenland ligt, is er van dit landschap weinig te merken vanuit het drop zelf. Het heeft de rug naar het landschap gekeerd. Vanuit het landschap, kijkend naar het dorp, zien we voornamelijk tuinmuren en achtergevels. Het masterplan volgt uit uit drie ambities: Het voorzien van publieke ruimte, om zo het dorpsleven te versterken. Het opnieuw verbinden van dorp met landschap, en gevarieerde woontypologiën voorzien voor de veranderende populatie van Gooik.
Masterplan
Het projectgebied bestaat uit twee sites. De eerste, in het westen, bevindt zich rond het gemeentehuis. De tweede, in het oosten, bevindt zich naast de kerk. Beide sites geven ruimte om de connectie tussen landschap en dorp te herstellen. Het masterplan bestaat uit vier delen die samenwerken om één geheel te vormen.
Het eerste deel, noemen we de flessenhals. Deze bevindt zich tegenover de kerk, en zal de poort naar het landschap volgen, maar ook publieke functies huisvesten en ruimte bieden voor het dorp om samen te komen. We maken hier nieuwe gevels naar de straatkant, hierachter bevindt zich een plein, afgebakend door een luifel. De luifel heeft een dubbele functie, deze kan op warme of natte dagen gebruikt worden om te schuilen, maar ook om samen te komen rond de publieke open haard. Vanuit het landschap doet de luifel met schouw dienst als herkenningspunt.
Het tweede deel van het masterplan is het landschappelijk wonen. Dit deel van de site is te bereiken door de flessenhals. De drie gelijke volumes bevinden zich aan de westkant van de site, zo wordt het uitzicht vanuit de flessenhals naar het landschap toe niet beperkt. In deze volumes bevinden zich twaalf woningen.
Op de het derde deel van de site stonden oorspronkelijk de bibliotheek, er waren extensieve renovatiewerken nodig, dus is er beslist om hier wonen met een hoge dichtheid te realiseren. Het project tegenover het gemeentehuis bevat vier grote woningen die georiënteerd zijn naar de zon. De woningen bevinden zich aan een collectieve tuin. Ook onderdeel van het collectieve is een overdekte ruimte waarin door de bewoners gekookt en verbleven kan worden.
Het laatste deel van het masterplan is de muziekacademie, deze bevindt zich een een oude pastorij. We hebben ervoor gekozen om de structuur en uitstraling van dit beeldbepalend pand te behouden. Deze pastorij zal gerenoveerd worden om hierin drie woningen met moderne standaarden te voorzien. De woningen beschikken over een collectieve tuin aan de noordkant, maar grenzen ook aan de collectieve dorpstuin aan de zijkant. De achterkant van de woningen liggen weliswaar achter een dense groep bomen, hierdoor zijn ze afgezonderd. Het kleine volume bied ruimte aan een serre en werkruimte, grenzend aan de straatkant en de collectieve tuin.